1. Doe het direct
Te moeilijk, te makkelijk, slecht salaris of te ver weg. Veel werkzoekenden schrijven sollicitatiebrieven terwijl ze diep in hun hart weten dat ze de functie eigenlijk niet willen. Alleen op het moment van schrijven leek alles even beter dan een gat in het cv. Wordt u uitgenodigd voor een eerste gesprek? En weet u zeker dat u de functie niet wilt? Laat het direct weten. Zo kan een serieuze kandidaat worden uitgenodigd en heeft niemand zijn tijd verspild.
2. Pak de telefoon
Komt u er na het sollicitatiegesprek achter dat de functie niet bij u past? Of heeft u inmiddels een andere baan gevonden? Ook dan is het belangrijk om de interviewer of de recruiter op tijd op de hoogte te brengen. Bellen is in deze fase beter dan mailen. Dus pak de telefoon en spreek uw waardering uit voor de tijd en aandacht van de interviewer. Geef in het gesprek aan waarom u denkt dat de functie niet bij u past. Of vertel dat uw omstandigheden zijn veranderd.
3. Houd het positief
Blijf altijd professioneel en positief. Probeer niet in detail te treden over waarom u het bedrijf of uw potentiële baas niet ziet zitten. Benadruk in plaats daarvan hoe dankbaar u bent voor de kans om bij het bedrijf te solliciteren, en voor de tijd en aandacht tot nu toe.
4. Bied een andere kandidaat aan
Heeft u een vriend of vriendin of een oud-collega die op zoek is naar deze functie? Geef het aan bij degene met wie u een gesprek had. Zo laat u zien dat u het vervelend vindt om zich terug te trekken uit het sollicitatieproces. Maar u biedt ook direct een mogelijke oplossing aan. Op die manier heeft het bedrijf toch een positieve laatste indruk van u, dat kan altijd weer van pas komen.
5. Bespreek andere mogelijkheden
Wijst u de baan af, maar wilt u wel heel graag bij het bedrijf werken? Vermeld dan zorgvuldig waarom u deze functie niet wilt. Vergeet niet, op het juiste moment, aan te geven welke functies u wel goed bij uzelf vindt passen. Misschien weet de interviewer dat er binnenkort zo’n functie vrijkomt. Of wil hij of zij u wel op de hoogte houden via LinkedIn.
Meer weten?
Lees meer over dit - en andere onderwerpen in de werkhoek.