Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Wij zijn er voor werkzoekenden, werkenden, scholieren, studenten en werkgevers in Gooi en Vechtstreek. Bij ons krijg je voorlichting en onafhankelijk advies over leren en werken. 

Goede kansen op werk in klimaatbanen in de regio Gooi en Vechtstreek

In samenwerking met zes bouwbedrijven, MBO College Hilversum, Bouw- en Installatiemensen, UWV en Regio Gooi en Vechtstreek heeft Hét Bouwbedrijf onder de naam ‘Bouw & Techniek Start’ een aanpak gericht op duurzame inzetbaarheid uitgewerkt.

Afbeelding
Zonnepanelen installateur

Inwoners uit de regio, uitkeringsgerechtigden of zij-instromers, worden via een intensief traject van 6 maanden opgeleid en toegeleid naar een betaalde baan bij één van de aangesloten bedrijven in de sectoren Bouw en Installatietechniek uit de regio Gooi en Vechtstreek. Deze sectoren bieden nu en in de toekomst volop kansen op duurzaam werk op diverse niveaus door o.a. de regionale ambities m.b.t de energietransitie en de groeiende behoefte aan extra betaalbare, duurzame en toekomstbestendige woningen.

In 8 weken tijd wordt er bij de deelnemers een technische basis gelegd door het volgen van modules en het behalen van geaccrediteerde deelcertificaten. Daarna volgt er 16 weken praktijkervaring bij één of meerdere bedrijven met als doel uitstroom naar een betaalde (leer)baan.

Klimaat banen in de gebouwde omgeving

UWV heeft een publicatie uitgebracht getiteld Klimaatbanen in de gebouwde omgeving. Hierin wordt voor de gebouwde omgeving voor het eerst in kaart gebracht voor welke specifieke beroepen en werkzaamheden het nu al moeilijk is om de technische arbeidskrachten te vinden die nodig zijn om de klimaatambities van het kabinet te realiseren. In de regio Gooi en Vechtstreek vinden er al langer initiatieven op dit vlak plaats.

De publicatie Klimaatbanen in de gebouwde omgeving maakt voor het eerst concreet zichtbaar welke vakmensen nodig zijn om de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving te realiseren. Dit maakt het mogelijk om voor deze sector concrete wervings- en scholingsacties op te zetten, die zo hard nodig zijn om het tekort aan vakmensen aan te pakken.

Kansen voor overstapper door scholing

De grote vraag naar nieuwe vakmensen zorgt ervoor dat er veel kansen liggen om aan het werk te gaan in een klimaatbaan. Ook zijn er veel mogelijkheden voor omscholing en om te leren in de praktijk. Zo is het niet alleen mogelijk om een mbo-diploma te behalen, maar is het ook mogelijk om aan de slag te gaan door middel van een mbo-certificaat of praktijkverklaring. Een werkende of werkzoekende volgt dan een deel van de mbo-opleiding op de werkvloer. Leren en werken wordt zo gecombineerd.

Door het hele land heen zijn er ook opleidingstrajecten gestart waarin UWV, opleidingsinstituten en werkgevers samenwerken om ‘zij-instromers’ om te scholen tot een beroep dat nu hard nodig is.

Zowel werkgevers als werkzoekenden kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij UWV. Werkgevers kunnen contact opnemen met de WerkgeversServicepunten waar zij hulp kunnen krijgen bij het vinden van personeel. Werkzoekenden en werkenden die zich willen omscholen kunnen naar een van de 35 Regionale mobiliteitsteams voor hulp en ondersteuning in het vinden van een klimaatbaan.

De publicatie Klimaatbanen in de gebouwde omgeving is een samenwerking tussen UWV, SBB en de SER/Taakgroep arbeidsmarkt en scholing Klimaatakkoord.

Meer informatie over de publicatie Klimaatbanen in de gebouwde omgeving is te vinden op Veel technici nodig voor klimaatdoelen gebouwde omgeving (werk.nl)